Ed Ambler Gardens

CLIENT
The Summer Family

OVERVIEW

Brief: to re-interpret an original design and reconfigure it to fit the space available.

A new garden was created from a large, open barren area of sloping grass, which had been left untouched following the renovation of the Old school house into this stylish contemporary Cotswold home.

We worked from an original design by Harriet Casey Garden Design. It was a complex challenge that entailed landscaping the sloping site to produce six level areas, including a broad walkway below the house, a newly sown lawn enclosed with yew hedging, three terraces with six sets of steps and a parterre garden to provide a formal area of planting. The parterre is divided into four planting beds, with low box hedging around and entwined in the middle to form two linked J’s, the Summers’ initials. Between, the box are tulips in spring, alliums rising in summer and a profusion of greens and purples from lavenders, salvias and verbenas, with standard Hornbeam trees providing a strong vertical element.

Using new Cotswold stone faced blockwork for the retaining walls and steps, and Cotswold stone chippings on the broad path and terraces leading down from the carpark, Indian sandstone paving for the lower seating terrace, and new planting to soften the edges of the terraces, the Summers have created a garden that sits beautifully in their dramatic position on the edge of this stunning valley, whilst bringing to life a design that is both traditional and contemporary in feel.

YEAR
2015

COLLABORATING PARTNER
Harriet Casey Design